בפרקי הסיור שלי בעקבות שמות רחובות חיפה, הבאתי לעיתים אגדות אורבניות בקשר למקור שמות רחובות.
גם בצבא נפוצו אגדות אורבניות שסיפרו מש"קיות חו"יה (מדריכות חינוך וידיעת הארץ). בפוסט זה אנסה להזים חלק מסיפורי בדים אלו.
"אלי כהן, האיש שלנו בדמשק, הציע לסורים לשתול עצים במחנות ברמת הגולן. כך צה"ל ידע היכן המחנות". זה סיפור שהתגלגל גם לסדרה בנטפליקס, כנראה בעקבות הכתוב בוויקיפדיה האנגלית.
מדוע סיפור זה אינו נכון? מחנות הם דבר סטטי. אין שום בעייה לדעת היכן המחנות. עצים דווקא הרעו לצד הישראלי. המגן (במקרה הזה הסורי) מתחבא אחרי העצים ובעצם הם ממסכים את הנעשה במחנות. גם ישראל נקטה בצעד דומה וכל הנוסע למשל בדרך לגדות עובר בשדרת עצים.
"הסורים לא המשיכו את המתקפה במלחמת יום הכיפורים כשהגיעו לקו רמת מגשימים כי נגמרו להם הפקודות".
חטיבה 7 עמדה במשימתה בהגנה בחלק הצפוני של רמת הגולן. הסורים הצליחו לחדור בחלק הדרומי. כל נסיונותיהם לפתור את הבעייה שנוצרה להם בצפון על ידי התקפות מדרום לצפון נכשלו. בעיקר בשל עמידתה של החטיבה בפיקוד אורי אור. כלומר מבחינה צבאית לסורים הייתה בעייה של "אבטחת אגף". הם לא יכלו באמת להמשיך את התקפתם כל עוד האגף שלהם חשוף. על פי פסח מלובני, חוקר צבאות ערב, הסורים כבר אחרי יום וחצי של לחימה הבינו שתוכנית המלחמה שובשה.
"מג"ח הוא ראשי תיבות של 'מכונות גילוח חשמליות' שנועדו להסוות את יבוא הטנקים לישראל".
טנק מגח הוא טנק פטון אמריקאי. שמו נכתב ללא גרשיים, והוא מלשון נגיחה. כל הפירושים כמו הכותרת לעיל, או 'מרכבות גיבורי חייל' הם דרשים מאוחרים.
"המשאית ריאו נקראת כך בטעות, מאחר ועל הרכב רשום R10".
ריאו הוא שם כולל למשאיות בצה"ל. חלקן יוצר על ידי REO Motor Car Company, חברה אמריקאית.
"מא"ג הוא ראשי תיבות של 'מקלע אחיד גדודי'".
מאג הוא מקלע בלגי ששמו נובע מראשי תיבות mitrailleuse à gaz , כלומר ראשי תיבות צרפתיים שמשמעם הוא טעינה חוזרת בגז. לרוב מאג היה נשק פלוגתי בצה"ל ולכן לא ברור איך גדוד קשור לשמו.
״על פי אמנת ז׳נבה אסור לירות על צנחנים בעודם באוויר״
זה סתם לא נכון. אין כלל שכזה באמנות ז'נבה (אלו מספר אמנות). ישנה קביעה שהוספה אחרי מלחמת יום הכיפורים שלפיה אסור לירות על טייס בעת נטישתו.